Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Japanci kriju ceo vek

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Japanci kriju ceo vek taj Pon 18 Mar 2013, 02:56

sajber

avatar
V.I.P.
V.I.P.
ATOMSKE bombe koje su pale na Hirošimu i Nagasaki u japanskom udžbeniku istorije zauzele su - jednu jedinu rečenicu. Đacima se u Zemlji izlazećeg sunca, za nekoga iznenađujuće, najmanje serviraju priče iz vremena sumraka civilizacije, Drugog svetskog rata.

apanski narod često ne razume zašto su okolne zemlje kivne zbog onoga što se dešavalo tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Razlog za to je što su mnogi od njih jedva i učili istoriju 20. veka, kaže dopisnik Bi-Bi-Sija iz Tokija Mariko Oi, i dodaje da je ona sastavila celu sliku tek kada je svojevremeno napustila Japan i nastavila školovanje u Australiji.

Od homo erektusa do današnjih dana, objašnjava ona, 300.000 godina istorije učila je tokom samo jedne školske godine! Lekcije o Drugom svetskom ratu, u kojem je Japansko carstvo učestvovalo kao deo osovine Rim - Berlin - Tokio, predaju se pred kraj godine, pa poneki nastavnik i ne stigne da progovori išta o tom delu prošlosti, već đake uputi da kod kuće pročitaju knjigu.

Samo 19 od 357 strana knjige iz istorije bilo je posvećeno periodu od 1931. do 1945. godine, seća se novinarka. Jedna stranica odnosila se na Mukdenski incident, koji je Japan iskoristio kao povod za napad na Kinu. Takođe jedna stranica bavila se drugim događajima koji su vodili ka japansko-kineskom ratu 1937. godine. U fusnoti je bio pomenut i Nankinški masakr, gde je japanska vojska prema zvaničnoj istoriografiji pobila oko 300.000 nedužnih Kineza. U jednoj rečenici pominjalo se bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki...

Način razmišljanja nekih Japanaca o Nankinškom masakru možda nas navodi na put razumevanja ovakvog njihovog odnosa prema bliskoj i tragičnoj prošlosti. Nobukacu Fuđioka je autor jedne od knjiga koje se bave krvavim događajem iz 1937. Bilo je to, kaže, bojno polje i ljudi su ginuli, ali nikakvog sistematskog masakra ni silovanja nije bilo.

- Kineske vlasti su unajmile glumce i glumice, koji su se pretvarali da su žrtve... Sve fotografije koje Kina koristi kao dokaze masakra su isfabrikovane, pošto se, na primer, iste slike odsečenih glava pojavljuju i u kineskom građanskom ratu između Kuomintanga i komunista - argumentuje Fuđioka.

U Kini, međutim, živi potpuno drugačija istina. Tamo deca u školi uče o mnogim surovim japanskim ratnim zločinima nad njihovim narodom. Začudo ili ne, i u Južnoj Koreji obrazovni sistem posvećuje mnogo pažnje savremenoj istoriji. Japanci su i tamo “loši momci”.

Jedna od najzapaljivijih tema u odnosima Tokija i Seula su tzv. žene za utehu. Pomenuti japanski revizionista Fuđioka tvrdi da su to bile plaćene prostitutke, ali u Južnoj Koreji i na Tajvanu kažu da su te njihove žene bile seksualne robinje japanskih vojnika.

I u Kini i u Južnoj Koreji danas veoma žustro i emotivno reaguju kada izbije ili se raspiri neki spor sa Japanom. Pitanje je - razumeju li Japanci zbog čega? Škola im u tome sigurno ne pomaže.

Ali može li neznanje da bude rešenje? - pita se novinarka Bi-Bi-Sija, Japanka.

Novi japanski premijer Šinco Abe u međuvremenu je kritikovao kineski školski program kao isuviše antijapanski. I on, kao i pomenuti Nobukacu Fuđioka želi da promeni način na koji se istorija predaje u školama, da bi japanska deca mogla da budu ponosna na prošlost svog naroda. Abe razmatra i revidiranje izvinjenja koje je Tokio 1993. godine uputio zbog “žena za utehu”. Ako se to desi, susedne zemlje će proključati - a većina Japanaca neće imati pojma zašto...

2 Re: Japanci kriju ceo vek taj Pon 18 Mar 2013, 07:43

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
Pa nije nista drugacije stanje ni ovde... A kinezi i koreanci ce svakako uciti svoju decu da mrze Japan, pogotovu kinezi, zna se vec kakvo je raspolozenje u Kini povodom toga. Ono, ni mi ne mozemo da se slozimo sa komsijama vec 20 godina sta se zapravo desilo 90ih, svako prica svoju pricu, a nije to tako nebitno pa da se ne posveti ni jedna stranica udzbenika. Po mom iskrenom misljenju gluposti, odista.


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

3 Re: Japanci kriju ceo vek taj Pon 18 Mar 2013, 09:37

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Zašto nisam iznenađen, naravno da će pokušavati da sakriju svoju sramnu prošlost i svoje zločine jer u njihovim glavama to nisu bili zločini, to su bili incidenti i bili su opravdani ( branila se čast Carstva, Cara i slične gluposti ). Nisam znao da imaju ovaku cenzuru, svaka im čast xD Zato se nikad neće ni pomiriti sa komšijama kada negiraju svoju mračnu prošlost, trebali bi da se ugledaju na svoje kolege u zločinu.....Nemce xD
Inače baš sam pre neki dan na gledao na tv-u neki prilog što se tiče ovih žena za utehu, hoće one koje su još uvek žive da tuže Japan da im isplati odštetu ili tako nešto. A što se tiče nas i komšija, zna se vrlo dobro koja je (prava) istina, ostalo je propaganda, toliko o toj temi.

http://otaku-rs.blogspot.com/

4 Re: Japanci kriju ceo vek taj Uto 07 Maj 2013, 09:54

Facyber

avatar
Ninja
Ninja
Nemoj da porediš Nemce i Japance molim te. Logično je da neće učiti o tome da je njihov narod pobio 300.000 nevinih Kineza, verovatno je i njih sram zbog toga, mi isto ne učimo iz istorije da smo pobili ko zna koliko civila 90tih kao što ni Hrvati isto ne uče koliko su oni nas pobili.

Japanci su čudesan narod, imaju bogatu istorju, tradiciju, običaje, shvatanje i razmišljanja, vredan narod, ne pokušavam da opravdam tih nekoliko godina ali opet to je moglo da zavisi samo od vlasti, jer vojska mora da sluša vlast, došao jedan idiot naredio to i posle je skinut.

I Japanci više poštuju i cene istoriju feudalnog Japan, tili doba samuraja jer su tada dostigli sam vrhunac, čast, odanost, pogotovo nastanak Bušida. Smile

5 Re: Japanci kriju ceo vek taj Uto 07 Maj 2013, 10:25

Facyber

avatar
Ninja
Ninja
Da budem iskren ja uopšte ne volim 20. vek. Znam otprilike te godine svetskih ratova, ko je na čijoj strani bio i neke bitke i tako to. Jednsotavno me ne zanima taj period jer je odvratan, pun zavera, glupsoti, izdaja i sličnog. Čak i našu istoriju ne volim uopšte jer je pola lažno ono što učimo u školama tako da sam se okrenuo Japanu jer o njihovoj istoriji samo Amerikanci lažu.

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu