Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Japan » Japanska scena » Sport » Kendo

Kendo

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Kendo taj Pet 18 Feb 2011, 11:41

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Kendo (jap. 剣道, Kendō) ili "put mača" je veština japanskog mačevanja.

Prva pojava veštine mačevanja u organizovanom obliku javlja se oko 800. godine. Dokazi za to se nalaze u najstarijim japanskim hronikama "Kođiki i Nihon - Saki". Procvat japanskog viteštva javlja se u periodu Kamakura (1192-1333). Sa jačanjem samurajske klase dolazi do usavršavanja svih ratničkih veština. Tada se pojavio bušido (put ratnika), kodeks koji je kao usmeno predanje striktno davao upustva samurajima za sve prilike u kojima su se mogli naći. Bušido je bio direktno inspirisan konfučijanskom etikom, zenom i šintoizmom.

U periodu građanskih ratova mačevanje je evoluiralo u sistematičnu formu sa imenom kendžucu što u bukvalnom prevodu znači "veština ili umetnost mačevanja". Ovo je period kada se otvaraju mnoge škole mačevanja, svaka sa svojim specifičnostima.

U isto vreme kendžucu se podelio na dve škole: Sen-Ha-Kendžucu, školu praktično orijentisanu na borbene tehnike, i Rju-Ha-Kendžucu, školu koja uz borbene tehnike daje akcenat i na akademski pristup veštini mačevanja. Današnji kendo po tradiciji potiče iz te škole.

Kendo veština sazreva i dobija današnju modernu formu u periodu Meidži restauracije 1868-1912. Posle zabrane nošenja oružja i ukidanjem plemićkog staleža 1870 u Japanu je došlo do pobune samuraja protiv imperijalne vojske. Povod je bilo nezadovoljstvo unutrašnjom i spoljašnjom politikom Japana. Vojska je brzo ugušila pobunu i samurajska klasa je posle toga prestala da postoji. Reformator moderne veštine kendo je Sakikabara Kenkichi. On je uneo sportske elemente u veštinu mačevanja. Između ostalog, počeo je sa obučavanjem dece sa ciljem razvoja fizičke i duhovne snage. Kako bi se stavio veći akcenat na spiritualni aspekt budo filozofije (put rata, ratnika - termin tradicionalno vezan za tehnički vid veštine), organizacija Dai-Nipon Buto-kukai koja je objedinjavala budo veštine, 1919. ih je preformulisala u sledeće nazive:

* Kendžucu (japansko mačevanje) u kendo
* Džijudžicu (japansko rvanje) u džudo
* Kjudžucu (japansko streličarstvo) u kjudo

for more info visit - [You must be registered and logged in to see this link.]

http://otaku-rs.blogspot.com/

2 Re: Kendo taj Sre 08 Avg 2012, 12:49

schizoid.pancake

avatar
Nihon-Jin
Nihon-Jin
Niko nije komentarisao kendo Helpiee
Omiljen sport, treniram Heart for you

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » Japan » Japanska scena » Sport » Kendo

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu