Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Skolski sistem u Japanu

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

1 Skolski sistem u Japanu taj Ned 13 Mar 2011, 10:46

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Današnji japanski školski sistem nastao je nakon Drugog svetskog rata (između 1947. i 1950. godine), koristeći model iz SAD kao generalni okvir.

On podrazumeva institucije predškolskog vaspitanja, devet godina obaveznog obrazovanja: šest godina osnovne škole, 3 godine niže srednje škole i opciono 3 godine višeg srednjeg obrazovanja, kao i 4 godine univerzitetskog obrazovanja.

Ministarstvo za obrazovanje nauku, sport i kulturu (Monbusho) nema direktne ingerencije nad školama već samo propisuje generalni okvir tj. kurikulum. Na regionalnom nivou svako administrativno područje ili urbani okrug ima svoj odbor za obrazovanje. Pod direktnom upravom ovih odbora mogu biti osnovne, niže i više srednje škole.

U pogledu osoblja, Japanske škole "vode" nastavnici. Administrativne dužnosti su raspoređene između starijih po dužnosti nastavnika kroz sistem obaveza koje obuhvataju sve školske funkcije.

PREDŠKOLSKO VASPITANJE
Prva predškolska ustanova osnovana je 1876 godine u Tokiju i iz ovog proističe da japansko drustvo poklanja veliku pažnju vaspitanju i obrazovanju dece od najranijih uzrasta.
Predškolsko vaspitanje u Japanu namenjeno je deci do šest godina starosti. Pohađanje institucija predškolskog vaspitanja nije obavezno, ni besplatno a osnovni cilj je pomoć deci u njihovom telesnom i duhovnom razvoju obezbeđujući odgovarajuće okruženje. Sistem predškolskog vaspitanja u Japanu je dvojak, sa jedne strane postoje obdaništa tj. centri za dnevnu brigu o deci (pod upravom Ministarstva za socijalna pitanja) a sa druge strane su dečiji vrtići (pod upravom Ministarstva za obrazovanje nauku, sport i kulturu).

OSNOVNA ŠKOLA (SHO GAKKO)

Osnovna škola traje šest godina tj. od šeste do dvaneste godine života i predstavlja deo obaveznog obrazovanja. Postoje javne i privatne osnovne škole. Obrazovanje u javnim osnovnim školama je besplatno a roditelji moraju da deci obezbede uniformu, set za matematiku i kaligrafski set. Na opštinskom području postoji samo jedna javna škola tako da se tokom školske godine mogu videti grupe dece kako pešače nekad i dug put do škole.

Osnovno školski kurikulum podeljen je u tri glasve kategorije: osnovni predmeti, moralno obrazovanje i specijalne aktivnosti. Devet osnovnih predmeta su : japanski jezik, socijalne nauke, aritmetika, prirodne nauke, nauke o životnoj sredini, muzička kultura, umetnost i rukotvorine, domaćinstvo i fizičko obrazovanje.

Zvanična godina u osnovnoj školi traje 35 nedelja. Svaki čas traje 45 minuta sa desetominutnom pauzom između većine njih. Fond časova se svake godine povećava sa svakim razredom (u prvom je 850, trećem 980 a do šestog razreda čak 1.015 časova na godišnjem nivou). Tipičan školski dan počinje oko 08:30 i završava se oko 15:50. Uobičajeno je da u japanskim školama učenici sami čiste svoje učionice na kraju svakog dana. Tradicionalno, učenici idu po pola dana (do 12:30h) u školu svake druge i četvrte subote u mesecu.

Školska godina u japanskim osnovnim i nižim srednjim školama podeljena je na tri tromesečja: prvo od aprila do jula, drugo od septembra do decembra i treće od januara do marta. Što se školskih raspusta tj. odmora tiče, postoje letnji (od kraja jula do određenog datuma u avgustu) i zimski (od kraja decembra do prvih dana januara) raspusti.

NIŽA SREDNJA ŠKOLA (chu gakko)
Niža srednja škola traje tri godine i takođe predstavlja deo obaveznog obrazovanja u Japanu.
školska godina traje 35 nedelja, postoje tri tromesečja i dva raspusta. Razlika je u dužini časova koji ovde traju 50 minuta i minimalni fond časova je 1.015. Kurikulum se sastoji iz: osnovnih predmeta, moralnog obrazovanja, specijalnih aktivnosti i izbornih predmeta.


VIŠA SREDNJA ŠKOLA

Više srednje obrazovanje obuhvata učenike uzrasta od 15 do 18 godina , sledi posle niže srednje škole i deo je ne obaveznog obrazovanja. Javno obrazovanje u višoj srednjoj školi takođe nije besplatno.
Tipovi viših srednjih škola su:

1) opšteobrazovne - traju tri godine i akcenat stavljaju na izučavanje opšte obrazovnih predmeta
• stručne - traju tri godina,nude stručno znanje
• vanredne / dopisne - traju tri ili više godina, nisu organizovane o razrednom sistemu, daju mogućnost obijanja diplome srednje škole kroz dnevne ili večernje kurseve
• koledži tehnologije - predstavljaju spoj srednjeg i visokog obrazovanja

Kurikulum više srednje škole je podeljen na: obavezne predmete, izborne predmete, fakultativne predmete i dodatne aktivnosti. Časovi popu onih iz niže srednje škole traju 50 minuta i po rasporedu školska godina obuhvata 1190 časova.


VISOKO OBRAZOVANJE

Institucije za visoko obrazovanje u Japanu se sastoje od univerziteta, nižih koledža, tehnoloških koledža i specijalizovanih trening koledža koji nude specijalizovane kurseve.
Svrha univerziteta je da studentima obezbedi pored opštih i stručnih znanja priliku da učestvuju u istraživačkom radu i aktivnostima. Trajanje studija je prosečno četiri godine izuzev medicine, stomatologije i veterine koje traju šest godina.

Univerziteti takođe nude postdiplomske studije koje uključuju magistarske , doktorske studije i specijalističke kurseve a traju između dve i pet godina.

Cilj nižih koledža je u proširivanju stručnih znanja kao i razvoju profesionalnih sposobnosti. Trajanje studija je dve do tri godine i diplomiranjem se dobija titula saradnika tj. pomoćnika.

Tehnički koledži traju pet godina i primaju maturante niže srednje škole. Predstavljaju spoj srednjeg i visokog obrazovanja čijim se okončanjem takođe obija titula saradnika.

Izvor informacija i detaljnije - [You must be registered and logged in to see this link.]Poslednji izmenio D-Gabber dana Čet 07 Jul 2011, 03:12, izmenjeno ukupno 1 puta

http://otaku-rs.blogspot.com/

2 Re: Skolski sistem u Japanu taj Sre 16 Mar 2011, 22:11

Countless Error

avatar
V.I.P.
V.I.P.
Nakon sto sam procitala sve ovo, nekako mi se nas obrazovni sistem ne cini tako losim. XD Bar po duzini trajanja casova i duzini ostanka u skoli. XD

http://nobodyfamiliar.deviantart.com

3 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 05:33

~Death Ripper~

avatar
Administrator
Administrator
TI SI PROCITALA SVE OVO?!


_______________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
http://japanmaniaserbia.serbianforum.info

4 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 06:03

Countless Error

avatar
V.I.P.
V.I.P.
Uzmi u obzir da sam vise od 50% znala i ranije, recimo da jesam. XD

http://nobodyfamiliar.deviantart.com

5 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 06:30

Evil Mastermind

avatar
Administrator
Administrator
Školska godina u japanskim osnovnim i nižim srednjim školama podeljena je na tri tromesečja: prvo od aprila do jula, drugo od septembra do decembra i treće od januara do marta. Što se školskih raspusta tj. odmora tiče, postoje letnji (od kraja jula do određenog datuma u avgustu) i zimski (od kraja decembra do prvih dana januara) raspusti.
0_________________0

http://www.japanmaniaserbia.com

6 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 08:13

Natsuko Sachiko

avatar
V.I.P.
V.I.P.
Ja pročitah dobrih pola teksta i smuči mi se xD
Al koliko sam shvatila, teže je nego kod nas

7 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 09:48

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
~Evil Mastermind~ ::Školska godina u japanskim osnovnim i nižim srednjim školama podeljena je na tri tromesečja: prvo od aprila do jula, drugo od septembra do decembra i treće od januara do marta. Što se školskih raspusta tj. odmora tiče, postoje letnji (od kraja jula do određenog datuma u avgustu) i zimski (od kraja decembra do prvih dana januara) raspusti.
0_________________0
nemaju uopste odmora xD

@Andjela ovaj tekst je kraca verzija ( klikni na link za full version xD), koga zanima sigurno je procitao, btw dobro si shvatila xDDD

http://otaku-rs.blogspot.com/

8 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 17 Mar 2011, 20:26

Countless Error

avatar
V.I.P.
V.I.P.
Oni skoro cele godine idu u skolu. T_____T Imaju cak i onaj domaci koji treba da urade tokom raspusta. Sigh

http://nobodyfamiliar.deviantart.com

9 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 18 Mar 2011, 10:04

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Msm sta reci osim ipak su to Japanci xD, cak imaju i stalno neka testiranja, od kojih je najvazniji onaj poznati prijemni za upis u ( visu ) srednju skolu...

PRIJEMNI ISPIT ZA SREDNJU ŠKOLU

Da bi preuzeli prvi korak ka višoj srednjoj školi maturanti moraju da polažu standardizovane prijemne ispite. Prijemni ispiti po svom karakteru mogu biti regionalni ili nacionalni, zaviseći za koji se školski sistem učenik prijavio. Prijemni ispit za srednju školu mora da obuhvata pet akademskih predmeta koji predstavljaju srce Monbusho-vog kurikuluma a to su japanski jezik, matematika, društvene nauke, prirodne nauke i engleski jezik. Test za svaki predmet traje 40 minuta i svi predmeti imaju podjednaku težinu.

Prijemni ispit za privatne škole ipak uključuje probleme koji obuhvataju područje izvan Monbusho-vog kurikuluma.

(sreca za ovu omladinu xDDD pa kod nas u RS/BiH nema prijemnih za srednju....barem ne jos xDDD)

http://otaku-rs.blogspot.com/

10 Re: Skolski sistem u Japanu taj Uto 28 Jun 2011, 22:18

L'automne

avatar
Nihon-Jin
Nihon-Jin
Uh, malo odmora, puno učenja. :S

11 Re: Skolski sistem u Japanu taj Uto 28 Jun 2011, 22:24

japanese girl^^

avatar
japanese girl^^
japanese girl^^
jooj kod njih ko preživi sve te škole... blago se njemu do koliko godina idu u školu?

12 Re: Skolski sistem u Japanu taj Sre 29 Jun 2011, 01:31

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
Koliko i mi. Mada, oni koji idu na medicinski fakultet (nasi) idu dve godine duze od ovog, i to pod normalnim uslovima. Isto vazi i za arhitekte, kojima fakultet traje 5 godina. A da ne racunamo specijalizacije, subspecijalizacije (u medicini), doktorate, master class i sta ja znam jos >.>"

Ne znam koliko uce tamo, ali im engleski nesto i ne ide >.>"


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

13 Re: Skolski sistem u Japanu taj Sre 29 Jun 2011, 01:34

japanese girl^^

avatar
japanese girl^^
japanese girl^^
hahahahaha Engleski ne ide im...

14 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 07 Jul 2011, 03:11

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
lol!
Mozda im engleski ne ide dobro jer ga ne smatraju presudnim za dalje skolovanje i zivot.........cisto sumnjam da je engleski toliko vazan u Japanu da je pod must know xDD

http://otaku-rs.blogspot.com/

15 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 07 Jul 2011, 06:41

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
zasto mi kog djavola onda ucimo muzicko u medicinskoj ko da je za zivot vazno, da ne pricamo o engleskom >.>"


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

16 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 21 Jul 2011, 16:43

ImmortalSilence

avatar
Daimyo
Daimyo
Logično je da školovanje u Japanu bude mnogo teže nego kod nas.

Prvo i osnovno, oni celog života uče da pišu. Dok su u osnovnoj, srednjoj, pa i na fakultetu i sve do kraja života, i opet ne mogu da nauče sve. Veoma učeni i obrazovani ljudi znaju oko 2 000 znakova. (Pričam o Kanjiju, koji je najteže pismo jer ima karaktere kineskog porekla).

Drugo, Japanaca ima oko 128 miliona. Srba ima oko 7 (bez KiM), i mortalitet je mnogo veći od nataliteta, što znači da imamo mnogo, suviše starih ljudi i malo mladih. Evo na primer, u Pančevu, koji ima preko 100 000 stanovnika, od svih osnovnih škola, samo moja je imala pet odeljenja od po 28-32 ili 33 učenika u generaciji. Uglavnom sve druge su imale 4 ili 3 odeljenja, a neke čak i samo po 2. Ne pričam o okolnim selima, nego baš o Pančevu. I logično je da je lakše upisati u Srbiji i gimnaziju, i medicinsku i ekonomsku (one važe za jače škole uglavnom, ne?), nego u Japanu koji ima toliko stanovnika i gde je konkurencija OGROMNA. Tamo bre, ljudi nemaju gde da žive, jer prosto nemaju mesta, u Tokiju skoro svi žive u jednosobnim stančićima bez kupatila, kako bi tek onda bilo moguće da višu srednju ili fakultet može da upiše ko hoće? Da ne pričam o Bosni i Crnoj Gori koje čak ni nemaju prijemne... Razmislite malo o tome...

17 Re: Skolski sistem u Japanu taj Čet 21 Jul 2011, 18:50

UbicaMekogSrca

avatar
Kami-sama
Kami-sama
ko bre nema prijemni?? XD

18 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 01:51

AlanViBritannia

avatar
Daimyo
Daimyo
ImmortalSilence ::Logično je da školovanje u Japanu bude mnogo teže nego kod nas.

Prvo i osnovno, oni celog života uče da pišu. Dok su u osnovnoj, srednjoj, pa i na fakultetu i sve do kraja života, i opet ne mogu da nauče sve. Veoma učeni i obrazovani ljudi znaju oko 2 000 znakova. (Pričam o Kanjiju, koji je najteže pismo jer ima karaktere kineskog porekla).

Boze gluposti. Kao da si rekla "U Srbiji skolovan covek zna 5 slova azbuke."

Nasi studenti znaju vise od 2000 kanjija kad zavrse Filoloski, Japanci znaju najmanje 5000 do kraja srednje skole [pocetka koledza].

Elem, OT:
Japanski skolski sistem je uzasno surov, zato je i stopa samoubistava tinejdzera ogromna. Samo skolstvo, odnosno skolski program i nije toliko tezak, koliko je velika konkurencija. U nasoj zemlji i okolini, pa cak i na zapadu, u jednom odeljenju ima 2-5 genija, ostalo su prosecni.
E, u Japanu se odeljenja prave u odnosu na akademske sposobnosti. Svi genijalci su zajedno, oni malo slabiji su drugo odeljenje itd itd itd dok ne dodje do poslednjeg odeljenja probisveta, delikvenata i idiota.

Zato je kod njih skolstvo tesko.

Evo jedan licni primer, od drugarice iz Singapura [nije Japan, ali skolski sistem je isti, a i Azijati svi imaju iste "probleme" sa skolstvom].

U celom Singapuru postoji oko 10000 osnovnih skola. Od toga, ucenici mogu da konkurisu u oko 5000 junior high skola [kao drugi deo osnovne, je li]. Odatle ucenici mogu da predju u jednu od 2000 srednjh skola [visih srednjih], da bi na kraju najbolji otisli u jedan od 200 univerziteta.

Znaci, postoji selekcija. Ako nisi na vrhu ili prilicno blizu, neces uopste upisati fakultet. A cak i ako upises, pitanje je da li ces moci upisati:
1) zeljeni fakultet
2) priznat fakultet

>>>
Btw, na pricu o "tezini" Japanskog jezika. On nije preterano tezak, jer se da savladati, skoro savrseno, za 2-4 godine.
Mnogo tezi je Kineski.

http://flavors.me/alanvibritannia

19 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 02:43

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
jeste mnogo tezi kineski ._."
+ japanci uce znake, mi ucimo gramatiku >.>"" oni se oko toga nemaju puno muciti, za razliku od nas @_@


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

20 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 03:46

AlanViBritannia

avatar
Daimyo
Daimyo
Da, Japanci od gramatike moraju samo zapamtiti:
Subjekat Objekat Predikat.
Redosled i to je to. XD

http://flavors.me/alanvibritannia

21 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 03:49

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
imaju i recce i formalni i neformalni nacin govora, kao i nekoliko vremena, al sa srpskim se to ne moze ni porediti >.>" nit padeza, nit roda nit broja, nit toliko vremena.......


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

22 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 04:02

ChiakiNagoya

avatar
Ninja
Ninja
D-Gabber ::Msm sta reci osim ipak su to Japanci xD, cak imaju i stalno neka testiranja, od kojih je najvazniji onaj poznati prijemni za upis u ( visu ) srednju skolu...

PRIJEMNI ISPIT ZA SREDNJU ŠKOLU

Da bi preuzeli prvi korak ka višoj srednjoj školi maturanti moraju da polažu standardizovane prijemne ispite. Prijemni ispiti po svom karakteru mogu biti regionalni ili nacionalni, zaviseći za koji se školski sistem učenik prijavio. Prijemni ispit za srednju školu mora da obuhvata pet akademskih predmeta koji predstavljaju srce Monbusho-vog kurikuluma a to su japanski jezik, matematika, društvene nauke, prirodne nauke i engleski jezik. Test za svaki predmet traje 40 minuta i svi predmeti imaju podjednaku težinu.

Prijemni ispit za privatne škole ipak uključuje probleme koji obuhvataju područje izvan Monbusho-vog kurikuluma.

(sreca za ovu omladinu xDDD pa kod nas u RS/BiH nema prijemnih za srednju....barem ne jos xDDD)

Otkud ti to, u sve i jednoj školi u HR I BH ima prijemni :// znam ja radio sam, i priatelji i rođ iz hrvatske..
I da raspusti su im koma, samo od kraja jula do augusta :? wtf

23 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 04:04

AlanViBritannia

avatar
Daimyo
Daimyo
Ja znam da u Hrvatskoj nema prijemnih za srednju skolu, a u Crnoj Gori ni za srednju ni za faks.

http://flavors.me/alanvibritannia

24 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 04:20

ChiakiNagoya

avatar
Ninja
Ninja
Pa moji rođaci za gimanziju samo po statusima pišu kad će rezultati i slično, na prijmenom bili ..

25 Re: Skolski sistem u Japanu taj Pet 22 Jul 2011, 04:37

AlanViBritannia

avatar
Daimyo
Daimyo
Moji drugovi iz Hrvatske su prosle godine upisivali na osnovu bodova iz skole samo. Ne znam da li se to promenilo u roku od godinu dana, ali ne verujem.

A za Crnu Goru sam 100% siguran, drugarica mi je ove godine upisala faks, kad i ja, i ja sam imao prijemni, ona ne.

http://flavors.me/alanvibritannia

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu