Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Game of Thrones

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Game of Thrones taj Uto 06 Nov 2012, 07:43

synhro

avatar
Daimyo
Daimyo
[You must be registered and logged in to see this image.]

Opis:
Glavnina radnje je smeštena na Vesteros, izmišljenu zemlju u kojoj leta mogu trajati decenijama a zime pokolenjima. Tri stotine godine ranije u Kraljevu Luku, na istočnoj obali Vesterosa, se ikrcao Egon Targarjen na svom zmaju Balerionu i sa svoje dve sestre Renis i Vesinijom i njihova dva zmaja, Vagarom i Meraksisom. Oni su pobegli nakon propasti Valirije, gde je bio njihov dom. Kako su verovali da su ravni bogovima, Targarjeni su venčavali braću i sestre da bi krv ostala čista. Tako je i Egon Osvajač oženio obe setre a loza se nastavila.

Mnogi kraljevi su se izmenili na Gvozdenom prestolu, od Enisa i Megora do Egona V i Džeherisa. Targarjeni su potčinili sebi velikane Vesterosa, od kraljeva Severa do prinčeva Dorne na jugu dok sve zemlje nisu ujedinili u Sedam kraljevstava. Kda je na vlast stigao Eris II zvani Ludi Kralj zmajevi već odavno nisu postojali. Ali tu je bila Kraljeva garda, oformljena od najhrabrijih vitezova Vesterosa, koja je čuvala kraljevsku porodicu. Ipak, ni ona nije mogla da zaustavi bunu koja je prerasla u rat.

Regar, Erisov sin, oteo je Lijenu koja je tokom tog zatočeništva i preminula, ćerku lorda Rikarda Starka od Severa dok je sam Eris spalio lorda Rikarda i ubio njegovog starijeg sina. Lijena je bila obećana Robertu Barateonu, koji je podigao bunu praćen Lijeninim bratom Edardom. Dok se na reci Trozupcu, Barateon i Stark bore sa Ersiovim vazalima, u Kraljevu luku ulazi sa svojom vojskom jedan od tih vazala Tivin Lanister koji izdaje kralja i pobija sve preostale u gradu. Kralj Eris pada od mača Tivinovog sina Džejmija, koji bio pripadnik Kraljeve garde a Regara ubija sam Robert na Trozupcu. Poslednji Targarjeni, Viseris i Deneris beže preko mora a Robert postaje kralj. On za ženu uzima Tivinovu ćerku Sersei a novi severni lord postaje Edard.

Prva knjiga ovog serijala, Igra prestola, započinje pojavljivanjem Tuđina na Severu, iza Zida. Zid je od leda. Na njemu obitava Noćna straža, neutralno bratstvo, Crna braća, koji stite Sedam kraljevstava od Divljana, odmetnika, i živih mrtvaca, već stotinama godina mrtvih Tuđina. To jest do tada. Svi koji su videli uzdizanje mrtvih su i sami postali duhovi ili poginuli. I dok se na severu, iza Zida skuplja sila koja preti celom kraljevstvu ljudi, u Zimovrelu, gde stoluju Starkovi od Severa se pojaljuju jezovuci, zveri, nalika vukovima ali mnogo veći i krvoločniji, za koje se verovalo da su već odavno mrtvi.

Pet štenaca za petoro zakonite dece Edarda Starka i jedno albino štene za Starkovo vanbračno dete. A nešto južnije kuju se spletke kako bi kralj Barateon sišao sa Gvozdenog prestola. Zlatokosa kraljica krije strašnu tajnu i ubija sve koji prete da je otkriju. Desnica Džon Erin umire a njegova žena šalje pismo svojoj sestri, Kejtlin, u kome optužuje kraljicu za to ubistvo. Za novu desnicu izabran je lord Edard Stark od Zimovrela, Kejtkinin muž i Robertov saveznik u Uzurpatorovim ratovima. Iako zna da i njemu preti opasnost, Edard prihvata tu dužnost samo da bi otkrio ubicu Džona Erina, čiji je štićenik bio kao dečak, i spasao Roberta od kraljice. Za vreme Robertovog boravka u Zimovrelu gde je proglasio Edarda za desnicu, rasplamsava se mržnja između njihovih sinova a jedan od Eadrdovih sinova, Brendon, penjući se po krovovima napuštene kule, biva gurnut. Video je dvoje zlatokosih ljudi, muškarca i ženu, koji su ličili jedno na drugo, kako vode ljubav.

Čudi me da nema ove teme. Zaista, jedina serija novijeg datuma u kojoj sam iskreno uživao. Došla ja u pravi čas, kada smo se počeli daviti u moru generičkih sitkoma i doktorsko-vampirskih nebuloza.

2 Re: Game of Thrones taj Uto 06 Nov 2012, 10:21

UbicaMekogSrca

avatar
Kami-sama
Kami-sama
gledao prve dve sezone , oduševio se! najrealnija serija u dodiru sa fikcijom.... niko nije nedodirljiv i sve je extra replika čovekovog uma.

Sex , požuda , pohlepa , magija , krv , ljubav , vlast , moć i sve to upakovano i savršen oblik. Nema dečije gluposti i klasičnih sinonima za heroje dobre ili loše.

3 Re: Game of Thrones taj Uto 06 Nov 2012, 10:37

synhro

avatar
Daimyo
Daimyo
Nema pardona ni prema kome i ne tetoši nekim baljezgarijama. Knjige su još bolje..bar prva koju sam pročitao.

Bzv je samo što izlazi 10 epizoda po sezoni. Ono, od marta do aprila uživaš, ali posle treba čekati godinu dana na novu sezonu.
Sad

4 Re: Game of Thrones taj Uto 06 Nov 2012, 10:46

UbicaMekogSrca

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Ja neću da krenem knjige... jer debeli piše previše sporo i svaka knjiga je čuo sam po nekoliko godina razlike. Takođe sam čuo da će sezone tri i četiri biti spoj treće knjige.

5 Re: Game of Thrones taj Uto 06 Nov 2012, 11:00

synhro

avatar
Daimyo
Daimyo
Nznam..jako malo sam čituckao o sledećim sezonama, verovatno ću se vratiti u tok kada krene hajpovanje u februaru.

Knjige neću ni ja čitati, kako ne bih spojlovao seriju, ali već se nosim mišlju da naručim drugu.

6 Re: Game of Thrones taj Ned 09 Jun 2013, 00:53

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
All I can say is one I mean two words xD Red Wedding Holy Shit

Slažem se sa komentarima iznad, dobra je serija Very Happy Ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, a na kraju svi plate xDD

http://otaku-rs.blogspot.com/

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu