Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ministarstvo odbrane Japana

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Ministarstvo odbrane Japana taj Pon 21 Mar 2011, 11:06

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Odbrambeno-oružane snage Japana (jap. 自衛隊 - Jieitai), ili OSJ, su jedinstvene vojne snage Japana koje su oformljene nakon završetka Drugog svjetskog rata američke okupacije Japana. Za većinu tog poslijeratnog perioda djelovanje OSJ je ograničeno na teritoriju Japana i njene jedinice nisu smjele biti raspoređivane u inostranstvu. U posljednih nekoliko godina su bili angažovani u međunarodnim mirovnim operacijama. Nedavne napetosti, naročito sa Sjevernom Korejom su potaknule raspravu oko statusa OSJ i oko njenog odnosa prema japanskom društvu.

Osoblje i organizacija
OSJ broje 239.430 ljudi, (Službeni podaci iz 2005) i to: 147.737 u Kopnenim Odbrambenim snagama Japana, 44.327 u Pomorskim Odbrambenim snagama Japana, 45.517 u Zračnim Odbrambenim snagama Japana, i 1.849 u Uredu združenog stožera. Rezervne snage broje 57.899

Lanac komandovanja
Operativni lanac komandovanja
* Premijer Japana
o Ministar odbrane
+ Viši zamjenik ministra odbrane
# Načelnik glavnog stožera, zajednički stožer

Administrativni lanac komandovanja
Ministar odbrane
* Viši zamjenik ministra odbrane
o Područni stožeri

Vojni rodovi
* Kopnene odbrambeno-oružane snage Japana (Kopnene snage)
Spojler:
Kopnene odbrambeno-oružane snage Japana (陸上自衛隊, Rikujō Jieitai?) ili KOOSJ je najveća od tri roda oružanih snaga Japana. KOOSJ djeluje pod zapovjedništvom načelnika kopnenih snaga sa sjedištem u gradu Ichigaya, Tokio. Sadašnji načelnik kopnenih snaga je general Yoshifumi Hibako. KOOSJ broje oko 147.000 vojnika.

KOOSJ se sastoje od sljedećih taktičkih jedinica:

* jedna (7-ma) oklopna divizija,
* devet pješadijskih divizija, smanjene sa 12, svaka sa tri ili četiri pješadijske regimente veličine bataljona,
* jedna padobranska brigada,
* dvije (1-a i 2-ga) kombinovana brigada,
* četiri trening brigade,
* jedna artiljerijska brigada sa dvije grupe,
* dvije zračne odbrambene brigade sa tri grupe,
* jedna helikopterska brigada sa 24 divizije i dva voda protu-tenkovskih helikoptera.

Specijalne jedinice

Specijalne jedinice se sastoje od:

* SSS: Središnja spremnost snaga (中央即応集団 Chūō Sokuō Shūdan): Nerima, Tokyo
o Jedinica za specijalne operacije
o 1-a padobranska brigada
o 1-a helikopterska brigada
o Regimenta Središnje Spremnosti
* Zapadna Armijska pješadijska regimenta(西部方面普通科連隊 Seibu Hōmen Futsū-ka Rentai)
* Rendžeri
KOOSJ imaju dvije komponente snaga rezerve: komponenta rezervnih snaga za brzu reakciju (即応予備自衛官制度) i glavna komonenta rezervnih snaga (一般予備自衛官制度). Članovi komponente za brzu rekaciju prolaze obuku u trajanju od 30 dana u toku jedne godine. Članovi glavne komponente rezervnih snaga prolaze obuku u trajanju od 5 dana u toku godine. U decembru 2007-e komponenta rezervnih snaga za brzu reakciju brojala je 8425 ljudi dok je glavna komponenta rezervnih snaga brojla 22,404 čovjeka.
* Pomorske odbrambeno-oružane snage Japana (Mornarica)
Spojler:

Pomorske odbrambeno-oružane snage Japana ili POOSJ (eng. JMSDF - Japan Maritime Self-Defense Force) je naziv za pomorsku komponentu Oružanih snaga Japana (JSDF). Japanska ratna mornarica je nastala nakon raspuštanja Japanske carske mornarice poslije Drugog svjetskog rata. Mornarica posjeduje veliku flotu brodova koja je strogo bazirana na odbrambenom (samoodbrambenom) naoružanju. Glavna zadaća Japanske ratne mornarice je držati kontrolu na japanskoj morskoj teritoriji i patrolirati teritorijalne vode. Učestvovala je i u nekim od UN-ovih mirovnih misija.

JSMDF ima službeno ima 46.000 osoblja (trenutno oko 45.800 osoblja), koje upravlja sa 119 glavnih borbenih brodova, uključujući 20 podmornica, 53 razarača i fregata, 29 minopolagača, 9 patrolnih čamaca i 9 amfibijskih brodova (ukupna istisnina flote je približno 432.000 tona)[1]. Osim brodova, mornarica je opremljena sa 179 aviona i 135 helikoptera. Većina ovih zrakoplova upotrebljava se u protivpodmorničkim i protivminskim zadaćama.[2].

Svi brodovi u Japanskoj mornarici koji su uvedeni u službu prije 2008. godine imaju prefiks JDS (Japanese Defense Ship). Brodovi koji su uvedeni u službu nakon 2008. imaju prefiks JS (Japanese Ship) što je rezultat preimenovanja Japanske odbrambene agencije (eng. Japanese Defense Agency) u Ministarstvo odbrane Japana (eng. Ministry of Defense).

Japanska mornarica ima dugu historiju. U 3. vijeku japanski brodovi su prevozili trupe po Istočnoj Aziji i Japanu. Mongolska invazija Japana koju je vodio Kublaj-Kan 1274. i 1281. ojačala je i potakla razvoj japanskih pirata (jap. wakō) koji su postali aktivniji u pljačkanju obale Kineskog carstva. U 16. vijeku događa se procvat japanske mornarice. Grade se mnogi brodovi, a razvijaju se i prvi ratni brodovi s metalnim trupom. Početkom 17. vijeka Japanci su izgradili prve velike okeanske vojne brodove. Godine 1869. nakon revolucije Meiji oformljena je Japanska carska mornarica koja je prema Washingtonskoj konferenciji bila treća po veličini mornarica na svijetu. Učestvovala je u Prvom i Drugom svjetskom ratu a raspuštena je 1947. godine nakon potpisivanja japanske kapitulacije.

Poslije 1947. oformljena je Japanska ratna mornarica koja je prema japanskom ustavu mogla biti samo odbrambene namjene. Osnivanje Japanske ratne mornarice su podržale i SAD zbog prijetnje sovjetske ratne mornarice koja se sve više naoružavala podmornicama. Prvi brod POOSJ je bio bivši američki razarač koji je predan Japanu 1954. godine. Dvije godine kasnije, 1956. Japan u službu uvodi svoj prvi razarač proizveden nakon II. svjetskog rata nazvan Harukaze. Zbog prijetnje sovjetske mornarice i sovjetske jake podmorničke flote, Japanska ratna mornarica većinom se okretala potrebi za protivpodmorničku borbu, pa većinu flote čine razarači i slični brodovi namijenjeni i opremljeni za protivpodmorničku borbu.

* Zračne odbrambeno-oružane snage Japana (Zračne snage)
Spojler:

Zračne odbrambeno-oružane snage Japana (航空自衛隊 Kōkū Jieitai) ili ZOOSJ je komponenta Odbrambeno oružane snage Japana odgovorna za odbranu zračnog prostora Japana i druge zračne operacije.ZOOSJ provodi borbene zračne patrole oko Japana, a istovremeno održava opsežnu mrežu zemlja-zrak radaskog sistema za rano upozorenje. ZOOSJ je brojala oko 45,000 osoblja u 2005. godini. Od 2010, ZOOSJ ima u operativnoj upotrebi 805 aviona od kojih su 374 borbena aviona.

ZOOSJ održava integrisane mreže radarskih instalacija i protuzračne odbrane koji su povezani u centru za Bazno Protuzračno Kopneno Okruženje. U kasnim 1980-im sistem je modernizovan i proširen sa E-2C Hawkeye avionom sa integrisanim radarom za rano upozorenje. Zračne snage se oslanjaju na borbene avione lovce-presretače i protuzračne sisteme sa projektilima zemlja-zrak čija je uloga presretanje neprijateljskih aviona. Modernizacija ovih sistema je krenula od 1980. godine. Zastarjeli avioni su zamjenjeni do 1990. godine sa sofisticiranijim modelima i Nike-J projektili su zamjenjeni modernijim Patriot PAC-2 sistemom. ZOOSJ takođe pruža podršku u kopnenim i pomorskim operacijama drugim komponentama Oružanih snaga Japana i pruža protuzračnu odbranu svim oružanim snagama. Iako su se eskadrile borbenih aviona za podršku počele modernizovati 1989. godine, još uvijek im je nedostajalo precizno-vođeno oružje koje bi se upotrebljavalo za podršku u kopnenim operacijama i u scenarijima napada na neprijatlejske ratne brodove a piloti ZOOSJ su dobijali malo sati letenja preko okeana u pripremama za pomorske operacije. Protuzračna odbrana je modernizovana u kasnim 1980-im sa raketama zemlja-zrak, protuzračnim topovima i novim statičnim i pokretnim avionskim skloništima. ZOOSJ nije dozvoljeno da posjeduju strateške bombardere jer bi to odstupalo od odbrambene politike Japana.

Vojne jedinice

* Pet armija,
* Pet pomorskih distrikta, i
* Tri zračne odbrambene jedinice.
Rezultat ove reforme je jedinstveni vojni sistem . Svo osoblje OSJ su praktično civili: oni koji su uniformisani klasificiraju se kao posebi državni službenici i podređeni su običnim civilnim službenicima Ministarstva odbrane. Nema vojnih tajni, vojnih zakona ili prekršajnih djela od strane vojnih lica; počinjenih unutar ii izvan baze, na dužnosti ili van dužnosti, vojne ili civilne prirode, sve presude se provode u normalnim postupcima od strane civilnih sudova odgovarajuće jurisdikcije.

Odbrambena politika
Osnovna politika nacionalne odbrane japana propisuje sljedeća pravila:

1. Održavanje isključivo odbrambeno-orijentirane politike.
2. Izbjegavanje postajanjna jedne od vodećih oružanih snaga koje bi mogle predstavljati prijetnju svjetskoj sigurnosti.
3. Uzdržavanje od razvoja nuklearnog oružja, i odbijanje posjedovanja nuklearnog otpada na teritoriju Japana.
4. Osiguravanje civilne kontrole nad vojskom.
5. Osiguravanje sigurnosnih aranžmana sa Sjedinjenim Američkim Državama.
6. Izgradnja odbrambenih sposobnosti u umjerenim granicama.

Japanski vojni proračun treba održavati na 3% od okupnog japanskog proračuna. Oko 50% tog budžeta se troši na osoblje a ostatak je podjeljen nabavku materijala, oružja, razvoj oružja itd. Razmišljajući o eventualnim tenzijama oko pravnog legaliteta u vojsci, pojedine riječi kao što je puška "Nihongo3", koja se tiče vojske ili oružanih snaga, i termini "Vojska", "Armija", "Mornarica", "Avijacija" se nikada ne koriste u službenoj upotrebi OSJ.

for more info visit - [You must be registered and logged in to see this link.]

http://otaku-rs.blogspot.com/

2 Re: Ministarstvo odbrane Japana taj Pon 21 Mar 2011, 23:58

Evil Mastermind

avatar
Administrator
Administrator
Sta je stožer?xD

Inace, mice su, sve imaju x3 imali. -_-

http://www.japanmaniaserbia.com

3 Re: Ministarstvo odbrane Japana taj Uto 22 Mar 2011, 09:55

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Stožer pa to bi valjda trebalo da bude stab xDDD da nema ove odbrambene politike bili bi jos jaci, ali sta ce im vise i ovo im je dovoljno ( kada su ti Ameri saveznici i ne treba ti vojska xDDD )

http://otaku-rs.blogspot.com/

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu