Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Japan » Japan » Tradicija » Seppuku

Seppuku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Seppuku taj Čet 07 Jul 2011, 22:34

Kage

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Seppuku je vrsta ritualnog samoubistva, karakteristična za kulturu Japana. Sepukku je jedan od ključnih dijelova bušida, kodeksa japanskih ratnika samuraja. Samoubistvo su činile osobe koje su izgubile čast ili im je to naredio gospodar, te kao izraz protesta u slučajevima kada se vlastita moralna načela nisu slagala s gospodarovom naredbom.

U Evropi i Americi je raširen izraz harakiri (iz jap. hara = stomak i kiru = sjeći), no on opisuje samo jedan dio rituala i njegovo korištenje u Japanu može biti uvredljivo. Tačan izraz je seppuku. Žene su počinjavale sepukku zabadanjem noža u srce.

Ukoliko je bilo vremena, izvodio se cijeli ritual. Samuraj bi napisao posmrtnu pjesmu i obukao bijeli, labavi kimono. Seppuku se često izvodio u vrtu ili nekoj drugoj lokaciji na tatamiju. Kaishaku-nin (sekundant) bi stajao iza samuraja koji treba počiniti samoubistvo dok je njegov wakizashi ili tanto (koji bi se nalazio na malenom stoliću s dijelom oštrice omotanim u papir) bio ispred njega. Kaishaku-nin bi polio svoj mač vodom i podigao ga u gotovo okomiti položaj tako da se pripremi za odrubljivanje glave. Samuraj bi zatim uzeo wakizashi, otvorio gornji dio kimona i zabio mač u trbuh, režući u dva poteza: slijeva u desno i zatim prema gore. Nakon toga bi mu kaishaku-nin na znak odrubio glavu čime se postizala brza smrt.

Godine 1868. Seppuku je zabranjen u Japanu. Kad je car Hirohito, 10. augusta 1945. objavio kapitulaciju u ratu protiv Sjedinjenih Američkih Država, poraz je značio izgubljenu čast, i dosta Japanaca je vjerovalo da će car počiniti seppuku, što on nije učinio.

Posljednji počinilac ove krvave tradicije bio je japanski pisac Yuko Mishima. 1970. počinio je pred novinarima najavljeni seppuku a asistirao mu je jedan prijatelj.

Kaishaku-nin (jap. drugi) je bliska osoba onoga koji mora počiniti seppuku. Njegov je zadatak odrubiti glavu. Mora biti uvježban u daki-kubi tj. rez mačem tako da glava ostane spojena za ostatak tijela tankim komadićem kože. Loše odrubljivanje je smatrano sramotom.

http://otaku-rs.blogspot.com/

2 Re: Seppuku taj Čet 07 Jul 2011, 23:04

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
U pripovetci Yukia Mishime "Patriotizam" (divna pripovetka, jako lep opis) opisano je kako su muz, vojnik i komandant puka koji je trebao predvoditi na svoje prijatelje koji su nazvani "izdajnicima", i njegova zena izvrsili su samoubistvo. I loved it Me is sick Jako dirljivo and scary

Inace, sam seppuku je scary i jako bolan :O


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

3 Re: Seppuku taj Čet 07 Jul 2011, 23:56

UbicaMekogSrca

avatar
Kami-sama
Kami-sama
Japanci i njihova čast.,.. znaš kad bi to ovde uradili?? nikad a možda ni tad XD

4 Re: Seppuku taj Pet 08 Jul 2011, 00:03

Zomboid

avatar
PsYcho TeDdy
PsYcho TeDdy
Kod nas samoubistvo cine lude zene koje prvobitno ubiju VLASTITU decu Kill ya


_______________________

Today again, I listen to the melody of the screams

5 Re: Seppuku taj Pet 08 Jul 2011, 00:49

AlanViBritannia

avatar
Daimyo
Daimyo
Nemojte izjednacavati ubistvo i seppuku.

Ubistvo je kukavicki potez, seppuku je casni potez. Ima razlike.
A ne cveta sve ni u Japanu. Ipak je Japan zemlja sa najvecim brojem teen samoubistava.

http://flavors.me/alanvibritannia

6 Re: Seppuku taj Pet 08 Jul 2011, 03:04

Heiwajima_Mayu

avatar
V.I.P.
V.I.P.
Danas se više niko ne ubija zbog izgubljene časti, seppuku-a više ni nema -_-

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » Japan » Japan » Tradicija » Seppuku

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu