Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

» Japan » Japanska scena » Sport » Dzudo

Dzudo

5 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Dzudo Empty Dzudo Pet 18 Feb 2011, 11:22

Kage

Kage
Kami-sama
Kami-sama

Džudo je borilačka veština i olimpijski sport nastao kao skup probranih tehnika iz Džijudžicua. Džijudžicu je u to vreme u Japanu bilo zajedničko ime za sve borilačke veštine (udaračke i rvačke). Tada je osnivač džudoa - Džigoro Kano, koji je savladao nekoliko stilova Džijudžicua, odlučio uzeti ono najbolje od svake i odbaciti nepotrebno.

Profesor Džigoro Kano (1860. - 1938), navršivši 18 godina, počeo se baviti borilačkim veštinama. No brzo je shvatio da mu je napredak otežan činjenicom da je fizički bio jako slab i krhko građen. Naime - Većina Džijudžicu tehnika je uz tehniku zahtevala i mnogo snage. 1882. Nakon što je stekao majstorsku titulu u nekoliko vrsta Džijudžicua, odlučio je razviti borilačku veštinu koja bi omogućavala slabijim osobama da pobede mnogo veće protivnike.

Sa svojih 9 učenika osnovao je institut Kodokan i razvijao ono iz čega će nastati džudo (Na japanskom „nežni put“).

Džudo je postao izuzetno popularan već 1886. kada je policija grada Tokija organizovala turnir „Džudo-Džijudžicu“. Ukupno se održalo 15 mečeva, a džudo ekipa je uverljivo pobedila. Džudo je postao deo japanskog školskog obrazovanja i počeo se širiti po celom svetu.

Džudo je 1964. godine uvršten u sportove za muškarce na olimpijskim igrama, a 1992. i za žene.
Džigoro Kano, osnivač džudoa

Za razvoj Džudoa u Evropi je veoma značajna 1961. godina, kada je Holanđanin Antun Gesing, na održanom trećem prvenstvu sveta u Parizu, osvojio šampionsku titulu, pobedivši najistaknutije džudo–majstore Zemlje izlazećeg sunca. To je ukinulo mit o nepobedivosti Japanaca i dalo još više podstreka evropskim džudistima za dalji rad.

for more info visit - [You must be registered and logged in to see this link.]

Da li ste trenirali/trenirate ili mozda planirate da trenirate dzudo?

http://otaku-rs.blogspot.com/

2Dzudo Empty Re: Dzudo Pet 25 Feb 2011, 07:56

llili

llili
Nihon-Jin
Nihon-Jin

Ja bih volela da treniram dzudo Very Happy ali nema kod nas Evil or Very Mad

3Dzudo Empty Re: Dzudo Ned 01 Maj 2011, 10:42

Virtual Fakeman

Virtual Fakeman
Ninja
Ninja

Moj drug trenira odkad znam za njega,dakle nekih 6 godina. Pokazivao mi je,deluje kul. xD
A kad mi je dosadno da mi da citam nazive tehnika. XDDDD

4Dzudo Empty Re: Dzudo Pet 03 Jun 2011, 08:54

KimSunghye

KimSunghye
Nihon-Jin
Nihon-Jin

Ja sam trenirala dzudo 6 godina i smorilo me :'D

https://facebook.com/marina.grimes

5Dzudo Empty Re: Dzudo Pon 20 Jun 2011, 03:23

Sakura_Tokyo

Sakura_Tokyo
Daimyo