Radnici nuklearne elektrane Fukušima iako svesni da im sledi sigurna smrt ulazu nadljudske napore da sprece nuklearnu katastrofu u Japanu........evo par informacija koje sam nasao:
Ne znam kako ih ostatak sveta zove ( samoubice,samuraji ili kamikaze) ali oni su za mene heroji.
- Spojler:
Profesor minhenskog Instituta za radiologiju Edmund Lengfelder naglasio je da su tehničari koji su ostali u nuklearki žrtvovani i da će sigurno umreti od radijacije i upozorio da je nekima od njih ostalo svega još nekoliko nedelja života. “Oni su zaista žrtvovani. Pedeset odsto onih koji su kontaminirani u Fukušimi, umreće za nekoliko nedelja”, preneo je Lengfederovu izjavu nemački list “Bild”. Istog je mišljenja i Keiči Nakagava, profesor Odseka za radiologiju iz Tokijske univerzitetske bolnice: “Ne znam kako drugačije to da kažem, ali oni su kao kamikaze u ratu.”
Zovu ih savremeni samuraji: 180 hrabrih muškaraca koji su ostali u nuklearki, znajući da su se najverovatnije prijavili za samoubilačku misiju. S njima je praktično nemoguće stupiti u vezu, ali je jedan od njih poslao SMS ističući “da se ne plaši smrti i da mu je dužnost da pomogne”. Porodice kažu da se ponose njima, iako ih možda više neće videti. Ćerka jednoga od njih izjavila je za državnu televiziju: “Otac još uvek radi u nuklearki. On kaže da je prihvatio svoju sudbinu kao smrtnu kaznu.”
Supruga drugog dobrovoljca dobila je imejl: “Molim te, nastavi lepo da živiš, mene neće biti izvesno vreme.” Među njima je do ponedeljka bila i Mičiko Ocuku, jedina žena. Ona je na svom blogu poručila: “Osoblje kompanije odbilo je da beži i svi smo nastavili da radimo uprkos tome što su nam životi bili ugroženi. Molim vas, ne napadajte nas.” Tehničari, inače, rade u smenama od po 50 u potpunom mraku, odeveni su u skafandere s gas-maskom, imaju baterije ili lampe na kacigi, puzeći se provlače kroz lavirint cevi da bi pročitali merne instrumente ili podesili ventile.
- Spojler:
Mučne poruke radnika koji ulažu nadljudske napore da spreče najveću moguću katastrofu u nuklearnom postrojenju Fukušima otkrivaju da su svesni da je njihova misija samoubilačka.
Jedan od “Pedesetorice iz Fukušime” rekao je da oni stoički podnose sudbinu kao “smrtnu presudu”, dok je drugi, koji je apsorbovao gotovo smrtonosnu dozu zračenja, rekao svojoj ženi: “Molim te, nastavi da živiš normalno, neko vreme me neće biti kod kuće.”
Radijacija na ulazu u elektranu dostigla je stepen koji će ili uskoro ubiti radnike ili, ako prežive, prouzrokovati veoma teške bolesti u budućnosti. Grupa zaposlenih ostala je u elektrani nakon što je 700 njihovih kolega otišlo kada je stepen radijacije postao opasan.
Njihova imena još nisu otkrivena, ali stručnjaci kažu da je verovatno reč o tehničarima i vatrogascima koji najbolje poznaju elektranu.
Ostali su uglavnom stariji muškarci koji već imaju decu, jer bi mlađi mogli da postanu neplodni zbog dejstva radioaktivnog zračenja.
Jedna žena je izjavila da se njen pedesetdevetogodišnji otac dobrovoljno prijavio na dužnost u Fukušimi: “Čula sam da se prijavio iako je za pola godine trebalo da se penzioniše i veoma sam tužna zbog toga.”
Devojka čiji otac radi u Fukušimi, napisala je na Tviteru: “Ljudi u centrali se bore, žrtvuju se da bi vas zaštitili. Tata, molim te, vrati se kući živ.”
Od onih koji su ostali u Fukušimi, petoro je umrlo, a dvoje nestalo, dok je najmanje 21 radnik povređen.
- Spojler:
“Zaustavljala sam suze kada sam čula da se moj otac dobrovoljno javio da ide u nuklearku Fukušima. Rekao mi je da je to njegova misija i da budućnost zavisi od toga šta će učiniti. Nikada nisam bila ponosnija na njega”, objavila je na "Twitteru" mlada Japanka, čiji je otac jedan od 50 dobrovoljaca koji pokušavaju da spreče nuklearnu katastrofu u Japanu, prenosi AFP.
Muškarac (59), čiji identitet nije otkriven, trebao je da ode u penziju za šest meseci. On je skoro čitav životni vek proveo radeći u nuklearkama i znao je da odlazak u Fukušimu za njega, kao i za 49 ostalih, znači sigurnu smrt. Neki mediji su ih zbog toga već nazvali kamikazama, a neki herojima koji žrtvuju sve da bi spasili svoj narod.
- Njihova tela su potpuno ozračena. Dobiće leukemiju i rak štitnjače. Znaju šta ih čeka i upoznati su sa svim rizicima, što njihovu odluku da ostanu u nuklearci čini još više herojskom. Znaju da će veliki broj ljudi umreti ako se reaktor rastopi. Moramo da im budemo zahvalni više nego što jesmo - izjavio je za CNN američki stručnjak za radijaciju dr. Ira Helfand. Nemački stručnjaci tvrde da će radnici umreti u roku od nekoliko nedelja.
Stanje u nuklearnom kompleksu Fukušima je i danas bilo vrlo teško. Pojedini stručnjaci već tvrde da su događaji izmakli kontroli, a drugi veruju da situacija još nije toliko dramatična, prenose strane agencije.
Ne znam kako ih ostatak sveta zove ( samoubice,samuraji ili kamikaze) ali oni su za mene heroji.